Yoga for teens

Lørdag d. 23 februar afholder jeg den første af 3 fordybelseslørdage for teens og jeg glæder mig vildt.

I den forbindelse vil jeg fortælle dig lidt mere indgående om nogle af fordelene ved teenyoga. For jo når vi laver yoga regelmæssigt bliver vores krop stærkere og smidigere. Ro og afslapning bliver øget. Vores koncentration og fokus bliver skærpet. Men der er også andre fordele ved yoga, noget som foregår på et lidt dybere plan, noget der sker i vores hjerne når vi laver yoga.

Det er nemlig sådan at ved en regelmæssig yoga praksis, kan vi skabe nye veje og stier i vores hjerne. Vi kan nærmest kalde det nye positive stier i hjernen.

Teenhjernen

Enhver der har haft eller har en teenager/tween i huset ved, at deres følelser kan svinge fra det mørkeste mørke til ekstase nærmest. Man kan som pårørende til en teen godt stå på sidelinjen og se lidt forundret til.


Og jeg må bare sige, alt er lige som det skal være. Der er nogIe helt naturlige fysiologiske årsager til at en teens følelser kan rase afsted uden det der ligner mål og mening

Der er 2 områder i hjernen der især er i spil i teenårene og som har stor betydning for vores måde at agerer og reagerer på.

Mød Amgydala, der er det område i hjernen, der får en teens følelser til at rase i det der ligner højspændingstempo. Amygdala, er et lille mandelformet område i hjernen, der sidder i det Limbiske system. Dette område er den ældste del af vores hjerne, det er her hvor følelser som frygt sidder, hukommelse og instinkter sidder også her.

Det er denne del af hjernen, der i teenårene dominerer når informationer i hjernen skal bearbejdes. Når Amygdala dominerer og bliver trigget sker det, at du kan fare op og ryge helt op i det røde felt. Dette kan ske på et splitsekund uden du egentlig er bevidst om hvad der sker.

Det andet område, der også er i spil i teenårene er Præfronatal cortex, der sidder bag panden. Dette er den fornuftige og rationelle del af vores hjerne, den del der bearbejder de informationer, der kommer fra Amygdala og som gør, at vi kan responderer og agere mere rationelt.

Når præfrontal cortex dominerer, sker reaktionen langsommere, her når informationerne fra Amygadala at blive bearbejdet og kan bliver brugt til at vurderer hvad der godt og hvad der er bedre. Eller vi finder frem til konsekvenser af handlinger og kan planlægge handlinger. Altså bliver vi bedre til at agere i stedet for at reagere.

Præfrontal cortex er dog først fuldt udviklet i midten af vores 20ére, endnu en god grund til at lave yoga allerede i teenårerne, så præfrontal cortex kan udvikles.


Hvad har yoga så, at gøre med de processer der foregår i hjernen?


Når vi laver yoga kan vores praksis være med til, at hjælpe med at skabe neurale forbindelser imellem disse 2 områder i hjernen, vi bliver bedre til at skabe fokus og vi bliver bedre til at foretage beslutninger.

Nu bliver det lidt teknisk og nørdet men læs med. Processen med at skabe forbindelser mellem disse 2 områder sker igennem det der hedder myelinisering. Omkring vores nerveceller i hjernen ligger der et tykt lag fedt, disse myelinskeder eller fedt gør at impulser i hjernen kan rejse hurtigere.

Disse hurtig rejsende impulser og igennem det fokus som en yoga praksis kræver, kan der skabes nye positive stier i hjernen.


Så hvad er fordelene i hjernen ved en yogapraksis?


Der er rigtig mange fordele ved en yoga praksis.

Vi bliver bedre til at have en fokuseret opmærksomhed. Når vi står i yoga stillingen, Tadasana (bjerget) beder jeg ofte mine elever om at mærke deres fødder mod underlaget, have opmærksomhed på deres åndedræt eller deres tanker uden at dømme. Jeg beder dem simpelthen bare om at være, dette hjælper os til at være i dette øjeblik uden at dømme os selv eller andre. Når vi er opmærksomme på det, der sker i vores krop, sind eller åndedræt, er det med til at finde ro hos os og ikke være i fight or fligth mode, derfor er der overskud til hjernen kan skabe nye positive stier.

Vi bliver bedre til at skabe og finde ro igennem åndedrætsøvelser. Især åndedrætsøvelser hvor udåndingen varer længere tid end indåndingen, er med til at skabe ro til vores nervesystem. Som igen er med til a skabe ro og overskud til hjernens processer.

En ting som virkelig kan skabe forvirring, er alle de forandringer kroppen går igennem i tween og teenårene. Også her er en yoga praksis med til at hjælpe, da bevægelse igennem yoga kan være med til at udvikle og stimulere den propriopceptive sans, der er den sans, der har med vores kropsbevidsthed at gøre. Når vores kropsbevidsthed er udviklet og stimuleret, kan vi meget bedre mærke vores egne grænser, og derved bliver vi bedre til at mærke, hvad vi vil være til og måske vigtigst ikke være med til. Den proprioceptive sans gør at vi kan stole på vores krops signaler og være trygge i vores i vores egne krop.

Som allerede nævnt kan yoga være med til at øge vores smidighed, her tænker jeg faktisk ikke kun på smidighed i vores fysiske krop men også i vores sind og humør. Jeg har altid et par partnerøvelser med i vores undervisning når vi laver teen yoga og det skaber altid masser af grin og nærvær. Nogle gange skal vi lige lave øvelserne et par gange, inden den sidder i skabet og nogle gange falder vi. Uanset giver partnerøvelser altid et par gode muligheder for at grine lidt af os selv, hvilket jeg tror faktisk er meget sundt.


Ohh My, jeg har mange gange tænkt, når jeg underviser teens,at jeg ville ønske at yoga havde været lige så udbredt da jeg var teenager. Jeg kunne godt have brugt at lære at grine lidt mere af mig selv og jeg kunne helt sikkert godt kunne have haft brugt at være lidt mere fokuseret og koncentreret. Og jeg kunne helt sten sikkert godt have haft brugt nogle måder til ikke at lade mine følelser stikke sådan af med mig på.


Her til sidst vil jeg give ordet til Emilie på 15 år, læs en gang hvad hun fortæller her;

Da jeg startede til yoga lige efter sommerferien sidste år, var jeg så genert og usikker. Jeg måtte have min mor til at følge mig med helt op i salen, hvor vi skulle lave yoga. Når vi havde vores runde, hvor vi kunne fortælle om hvad vi havde på hjerte, talte jeg altid med lav stemme og kiggede ned i gulvet. Jeg turde simpelthen ikke kigge op.

Efter nogle måneder med teenyoga bemærkede Lea min underviser at min mor ikke kom med mere og at jeg virkede mere fri og tryg ved at fortælle.

Nu er det sådan at jeg tør at kigge folk i øjnene når jeg fortæller. Jeg er ikke længere bange når jeg skal holde mundtlige oplæg i min klasse og jeg føler bare i det hele taget meget bedre tilpas i min krop.”


Er du blevet interesseret i at deltage i en eller flere af fordybelsesdagene kan du se datoer her

Fordybelseslørdage for teens er

Lørdag d. 24/2 kl. 12 – 14.30 Fokus på styrke

Lørdag d. 30/3 kl. 12 – 14.30 Fokus på restorativ yoga

Lørdag d. 27/4 kl. 12 – 14.30 Fokus på Mor/datter yoga

Der vil blive serveret the og frugt til alle klasserne.
Prisen er 250,- pr klasse, tilmelder du dig alle 3 klasser betaler du 650,-

Mange hilsner

Lea

http://www.thelifecentre.com/features/featured-styles/teen-yoga-how-it-benefits-your-brain

http://www.sanse-integration.dk/sanser.htm

Lea BressonTeenyoga, Yoga, Teen